Elérkezett az idő, hogy végre írjak egy keveset a lengyel
konyháról is. Mivel hétköznap az oviban ebédelek, ugyanazt eszem, mint a
gyerekek, így van már fogalmam arról, mik is az igazi lengyel nemzeti ételeik.
Először is le kell szögeznem, hogy hasonló az ízlésviláguk a
miénkéhez; olyan nagyon különleges ételeket még nem ettem itt. Húst, azt itt is
esznek, megjegyzem elég gyakran az az ebéd, csak hol rántva, hol sütve, hol
pörköltként…. Viszont érdekesség, hogy sokszor a sült húsra tesznek valamilyen
szaftot. Sokféle töltött húsételük is van, például a gombával töltött
sertéskaraj, amit visszahúzható karaj gombaként fordít a netes fordító. J
Leveseik közé tartozik a zurek, amit kolbászból, főtt
tojásból, húsból csinálnak, a barszcz pedig a cékla levesük, ami igencsak a
vérre hasonlít, és elég bizarr látvány,amikor a gyerekek megmaradt levesét
öntjük bele a gyűjtővödörbe. A bigos egy tipikus ételük, melyet káposztából és
többféle húsból készítenek, a magyar székelykáposztához hasonlít egyébként. Nagyon finom és laktató. Sajnos ilyet eddig
csak egyszer ettem az oviban; nagyon változatos a konyha, nem ismétlődnek az
ételek 2 hetente (de még 2 havonta sem J
)
Zurek |
Bigos |
Barszcz |
A kedvenc lengyel kajám pedig a pierogi. Pirog vagy
barátfüle más néven és van hússal, lekvárral, spenóttal, káposztával töltött
változata is.
Köretnek általában krumplit kapunk, salátát, párolt
zöldséget, vagy van egy-két érdekesebb dolog is, csak arra még nem jöttem rá mi
is lehet pontosan. Répasalátát minden étteremben kap az ember, sokszor még
akkor is jár a rántott hús mellé, ha nem kérjük külön a pincértől. És nagyon
finom mellesleg. Főzeléket viszont egyáltalán nem esznek, ez most már kicsit
hiányzik is nekem, de lehet, ha én is ovis lennék, nem hiányolnám. Viszont van,
hogy tükörtojás az ebéd, palacsinta gyümölcsdarabokkal. Tízóraira pedig volt,
hogy pudingot, fagyit kaptak a gyerekek, de legtöbbször kenyér van, valamilyen
felvágottal, lekvárral, vagy túróval. A
tejtermékeik nagyon jók, többféle kefirt lehet kapni, és a híres tátrai
sajtokból is lehet válogatni egy-két helyen a városban.
Gyorsétel a városban pedig a zapiekanka. Ez egyfajta meleg
szendvics. Egy félbevágott bagettre tesznek mindenfélét, amit kér a vevő, és
aztán megsütik. Elég nagy egy ilyen étel, épp ezért laktató is. Szerencsére a
Kazmierzen, a zsidó negyedben ahol lakom, több helyen is kapni.
Zapiekanka |
Ám ha még 10
percünk sincs, hogy kivárjuk, amig elkészül, akkor ott vannak a pereces nénik és bácsik. Krakkóban
mindenhol lehet kapni perecet, sajtosat, mákkal megszórtat, és olcsó is. Ha
pedig változatosabb pékárura vágyom, akkor sem kell messze mennem, mert
Piekarnia, azaz pékség is minden utcában van.
Ebédhez elég gyakran kompótot isznak, és a vodka a
legnépszerűbb szeszes italuk. Viszont többféle sörük is van, érdemes megkóstolni őket. Édességként pedig a tejkaramelljüket kell még
megemlítenem.
Perec |
Hogy csak egy pár sört mutassak... |
Karamell |
Sajtok |
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése