2014. szeptember 6., szombat

Smacznego! Jó étvágyat!

Elérkezett az idő, hogy végre írjak egy keveset a lengyel konyháról is. Mivel hétköznap az oviban ebédelek, ugyanazt eszem, mint a gyerekek, így van már fogalmam arról, mik is az igazi lengyel nemzeti ételeik.
Először is le kell szögeznem, hogy hasonló az ízlésviláguk a miénkéhez; olyan nagyon különleges ételeket még nem ettem itt. Húst, azt itt is esznek, megjegyzem elég gyakran az az ebéd, csak hol rántva, hol sütve, hol pörköltként…. Viszont érdekesség, hogy sokszor a sült húsra tesznek valamilyen szaftot. Sokféle töltött húsételük is van, például a gombával töltött sertéskaraj, amit visszahúzható karaj gombaként fordít a netes fordító. J
Leveseik közé tartozik a zurek, amit kolbászból, főtt tojásból, húsból csinálnak, a barszcz pedig a cékla levesük, ami igencsak a vérre hasonlít, és elég bizarr látvány,amikor a gyerekek megmaradt levesét öntjük bele a gyűjtővödörbe. A bigos egy tipikus ételük, melyet káposztából és többféle húsból készítenek, a magyar székelykáposztához hasonlít egyébként.  Nagyon finom és laktató. Sajnos ilyet eddig csak egyszer ettem az oviban; nagyon változatos a konyha, nem ismétlődnek az ételek 2 hetente (de még 2 havonta sem J )
Zurek

Bigos

Barszcz




A kedvenc lengyel kajám pedig a pierogi. Pirog vagy barátfüle más néven és van hússal, lekvárral, spenóttal, káposztával töltött változata is.

Köretnek általában krumplit kapunk, salátát, párolt zöldséget, vagy van egy-két érdekesebb dolog is, csak arra még nem jöttem rá mi is lehet pontosan. Répasalátát minden étteremben kap az ember, sokszor még akkor is jár a rántott hús mellé, ha nem kérjük külön a pincértől. És nagyon finom mellesleg. Főzeléket viszont egyáltalán nem esznek, ez most már kicsit hiányzik is nekem, de lehet, ha én is ovis lennék, nem hiányolnám. Viszont van, hogy tükörtojás az ebéd, palacsinta gyümölcsdarabokkal. Tízóraira pedig volt, hogy pudingot, fagyit kaptak a gyerekek, de legtöbbször kenyér van, valamilyen felvágottal, lekvárral, vagy túróval.  A tejtermékeik nagyon jók, többféle kefirt lehet kapni, és a híres tátrai sajtokból is lehet válogatni egy-két helyen a városban.
Gyorsétel a városban pedig a zapiekanka. Ez egyfajta meleg szendvics. Egy félbevágott bagettre tesznek mindenfélét, amit kér a vevő, és aztán megsütik. Elég nagy egy ilyen étel, épp ezért laktató is. Szerencsére a Kazmierzen, a zsidó negyedben ahol lakom, több helyen is kapni. 

Zapiekanka
Ám ha még 10 percünk sincs, hogy kivárjuk, amig elkészül, akkor ott vannak  a pereces nénik és bácsik. Krakkóban mindenhol lehet kapni perecet, sajtosat, mákkal megszórtat, és olcsó is. Ha pedig változatosabb pékárura vágyom, akkor sem kell messze mennem, mert Piekarnia, azaz pékség is minden utcában van.

Ebédhez elég gyakran kompótot isznak, és a vodka a legnépszerűbb szeszes italuk. Viszont többféle sörük is van, érdemes megkóstolni őket. Édességként pedig a tejkaramelljüket kell még megemlítenem. 
Perec
Hogy csak egy pár sört mutassak...
Karamell

Sajtok

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése