2014. július 26., szombat

Isten házai


 Krakkó tele van templommal. Az óvárosban szinte minden utcában található egy, de a külvárosban is vannak szép számmal, az ablakomból is látok egyet (a zsidónegyedben J ). És persze misét is tartanak mindenhol, így aztán vasárnap a nap minden órájában elmehet az ember szentmisére. Már rengeteg szent helyet meglátogattam, így azt sem tudom melyikkel, mivel kezdjem. Kezdem a híresebb épületekkel.
Helyszín: Óváros, Főtér (Rynek Glówny)
A Posztócsarnokkal szemben áll a Mária templom. Krakkó egyik jelképe. A legszembetűnőbb az, hogy két tornya van, de nem egyformák. Ehhez egy legenda köthető, mely szerint két fivér építette a templomot és a tornyokat. Hamarosan azonban rivalizálni kezdtek, hogy kié lesz a magasabb díszesebb torony. Az egyikőjük eszét annyira elvette az irigység és győzni akarás, hogy leszúrta a testvérét. Mikor ezt megtette, rájött, hogy mit követett el és kétségbeesésében levetette magát az egyik toronyból. Így a királynak kellett befejeztetnie a templomot, de a meggyilkolt fivér tornyát magasabbnak hagyta meg és a tetejére rátetette a koronát. A legendához híven pedig a Posztócsarnok oldalán lóg az a kés, amellyel a gyilokosságot elkövették. Az egyik internetes oldal szerint viszont mindig ellopják a turisták, de mindig eredetivel pótolják. „Ki tudja hány késszúrással és hány késsel végzett a testvérével a gyilkos?
Az "eredeti" kés


Bár nem egy szép történet és ez még csak az első a gyilkosságok sorában, de a templom minden esetre gyönyörű és elég nagy. Egy hatalmas szárnyas oltár áll középen, melyet minden délben kinyitnak. Pilinszky is meghatva állt a remekmű előtt. Az egyik mellékoltárnál pedig a Czestohowai Fekete Madonna hivatalos másolata van elhelyezve.
A magasabbik toronyból pedig minden egész órakor egy trombitás eljátssza a hejnalt. A magyar hajnal szóból származik, és igen szépen szól messze a város felett a rövid kis dal. Azonban sosincs vége, olyan mintha hirtelen megszakad az előadás. Ami azért van, mert mikor a tatárok betörtek Krakkóba, egy őr jelzett ezzel a dallal, azonban egy tatár lelőtte őt miközben még fújta a hangszerét. A lengyelek felfigyeltek arra, hogy megszakadt a trombitaszó, és azóta (a legenda) szerint mindig így játsszák a hejnalt.
Az Óvárosban még rengeteg templom van, mindegyik nagyon érdekes. Nem akarom bemutatni őket részletesen, így is hosszú lesz a sor. Annyit azonban elmondok, hogy a ferencesek templomába járt Szent II. János Pál pápa is, és egy tábla jelzi, hogy hol szokott ülni. A torinoi lepel egy másolata is megtekinthető itt. A téren, ahol e templom van, egy épület magasodik a többi közt, aminek az ablakából a szent lengyel pápa köszöntötte pápaként a krakkóiakat. Ma már sajnos nem ő integet onnét, hanem csak az arcképe.  A nyáron koncert sorozatot rendeznek a templomokban, több híres zeneszerző szerzeménye csendül fel estéről estére, hol orgonaszó kíséretében, hol énekesek által.

Misére tehát bárhová szinte bármikor mehet az ember. Többféle nyelven is lehetőség van meghallgatni a vasárnapi evangéliumot. A Wawel tövében lévő kistemplomba szoktam eljárni hétvégente és ott található a katyn-i kereszt is. Valamint van angol nyelvű mise. Szerzetesek tartják, gitáros. Bár csak egy fiú gitározik, és nem olyan lendületesek a dalok mint nálunk. Szerencsére van énekkönyv és egy papíron a miseszöveg is megvan, így nem nekem kell kitalálnom, hogy mi a válasz az In the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit-re.  (Amen). Na jó ezt még tudom, de azért a Hiszekegy már nem olyan egyszerű. Lengyel misén is voltam már, és úgy tünt nekem, mintha minden szövegük hosszabb lenne. Ám lehet azért csak mert nem értettem.

Viszont a többi vallási élményemről később mesélek, túl hosszú lenne egy posztba, de azért remélem az eddigiek is elég érdekesek voltak. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése