2014. július 15., kedd

Volt helyett..... .....a nyüzsgő város

Volt helyett.....
.....a nyüzsgő város


Bár rendszerint kissé fáradtan térek vissza a kollégiumomba munka után, de mindig sétálok egyet, és eddig még soha nem volt egyetlen unalmas utam sem. Itt mindig történik valami, mindig van egy-két (sőt több is!) érdekesség, és persze tele a város látnivalókkal.
A főbb nevezetességek környékén, a neves utcákon és tereken hemzsegnek a turisták (de nem az ázsiaiak vannak többségben :)), és még akkor is jól érzi magát az ember Krakkóban, ha nincs éppen valamilyen fesztivál. Mivel eddigi röpke két hetes itt tartózkodásom óta már több fesztiválba is bepillanthattam. Ugyanis mindjárt az első héten volt a Zsidó fesztivál. Többféle programot szerveztek a Kazimierz-en, a zsidónegyedben (ahol lakom); volt például előadás, idegenvezetés, ételkóstolás. Amin részt vettem az a Shalom koncert volt. A régi zsinagóga előtti téren tartottak nyílt koncertet és több, különböző zenekar lépett fel, más-más országból. Elég nagy szabású rendezvény volt, még a tv is ott volt, daruskocsiból is videóztak. Sajnos számomra ismeretlenek voltak az előadók, a hangzás világ is furcsa nekem, de jó volt és rengeteg embert vonzott az esemény.
A saját szemszögemből ( háttérben a színpad a zsinagóga előtt)

A következő fesztivál amiben részem volt, az a Jazz fesztivál. A nyitó eseményre mentem el, amikor is egy pár zenész a Flórián kaputól zenélve, a táncoló és tapsoló közönség kíséretével a Rynek Glówny-ig volnult a nagyszínpadra. Ott volt egy kis nyitó ünnepség, amire (sajnos) még az amerikai szervező/szponzor is megtanult(betanult) lengyelül, így egy kukkot sem értettem, de a hazaiak díjazták az erőfeszítést. Ezek után végre a zenéé lett a főszerep; nyitókoncertet tartott több zenekar is. A fesztiválra nemcsak lengyel jazzénekesek és zenészek érkeznek évről évre, hanem külföldiek is, Amerikából például, de magyar zenekar is szerepelt a műsoron. A közönségnek nagyon tetszett a koncert (nekem is), páran még táncra is perdültek. 
Do you know what it means to miss New Orleans?
itt meghallgatható a szám, ugyanattól a zenekartól szintén Lengyelhonban:
https://www.youtube.com/watch?v=4VP6gCHQ3eQ




A jazzfesztivál egyébként még mindig tart, több helyen tartanak koncerteket, időnként felcsendülhet itt-ott a 
When the saints go marchening in....


Ezen kívül részem volt még a 27. Utca színház rendezvény sorozatban is. Mariat és Nandot 2 este is láttam, és egy fantasztikus előadást is végignézhettem, melyben mindössze 2 nő játszott, nem párbeszéd alapú volt, de mégis rendkívül szórakoztató volt. 

Az angyalok
fotó és leírás a darabról: http://teatrkto.pl/spektakle/angel-y,224.html



És persze még rengeteg más is történik a városban, de mindenre nincs időm. 
Ha a főtéren éppen nem zajlik semmilyen különös esemény, rendezvény, a derék helyiek akkor is szórakoztatják a népet, és egy kis bevételt gyűjtenek. Mindenféle utcai zenésszel találkoztam már, különös módon a Keresztapa zenéje nagyon kedvelt. :) (gitár, szájharmonika, hegedű stb. verziója is elhangzott már). Táncosokkal, levegőben ülőkkel, élőszobrokkal mindennap lehet találkozni. Most már látom, van egy-két csapat, vagy magányos farkas, akik mindig megtalálhatóak ugyanott, ugyanakkor, viszont mégiscsak az a bácsi a kedvencem, aki a zenéért úgy oda van. Ahol meghall valamilyen muzsikát táncra perdül, és bár a ritmus és lépés nemigen zavarja, de ő jól érzi magát. Első találkozásunk alkalmával az egyik állandó gitáros férfi számaira ropta a Rynek Glównyn, és igencsak közönségcsalogatóra sikerült a produkció, mivel azóta sem láttam annyi embert a zenész körül, mint akkor, amikor ő ott volt. Aztán a Shalom koncerten is járta a táncot, ott az volt a legviccesebb, amikor egy idegen nővel keringőztek egy közlekedési oszlop körül, de láttam már máskor is a főtéren, és azt is tudom, hogy az argentinoknak szurkolt a vb-n, mivel egyik nap a villamosra szállt fel kék-fehér mezben. :) 
A Rynek Glówny a Posztócsarnokkal, ahol nem tud unatkozni az ember :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése